Zoo Vrt
Zabavni park
Svinjarska koliba
U dvorištu Lovačke kuće u Donjem Tovarniku napravljena je replika tradicionalne svinjarske kolibe kao podsećanje na nekadašnji način života stočara iz Donjeg-svinjskog Srema.
Pored svinjarske kolebe u kojoj turisti mogu da se ogreju kraj otvorenog ognjišta i učestvuju u spremanju svinjarskih specijaliteta, u dvorištu lovačke kuće u Donjem Tovarniku postoji i niz drugih zanimljivih sadržaja – u dogovoru sa turističkom organizacijom organizuju se interaktivni i edukativni sadržaji vezani za demonstraciju starih zanata i veština.
U prošlosti su domaćinstva koja su imala više svinja, a nedovoljno muških članova, uzimala svinjara, koji im je čuvao svinje. Svinjar se pogađao da čuva svinje od Đurđevdana do Mitrovdana i on je sve ovo vreme boravio u šumi sa svinjama. Za svinjara je u šumi podizana koliba u kojoj je on noćio i sklanjao se od nevremena.
Kolibe su građene od drveta, kolja i pruća, malterisane blatom i plevom. Bile su kružne osnove, pokrivene slamom ili trskom, a na krovnoj konstrukciji (o slemenu) na drvenoj kuki (kotlenjači) visio je kotao ili gvozdenjak za spremanje hrane. Koleba je imala samo jednu prostoriju sa otvorenim ognjištem i ona je svinjarima bila kuhinja, dnevna soba, spavaonica, ali i ostava za hranu za životinje (u hladnim zimskim mesecima kada hrane nije bilo dovoljno u šumi).
Čuvari stoke najčešće su se hranili „svinjarskom taranom“ (testeninom dinstanom na masti i luku dok ne omekša), kačamakom, paprikašem od pečurki, ribom (ribljom čorbom sa flekicama i ribljim paprikašem), specijalitetima od ulovljene divljači špikovane belim lukom i slaninom.
Manifestacija “Svinjarsko povečerje” se već tradicionalno održava krajem maja u Lovačkoj kući u Donjem Tovarniku. Cilj manifestacije je da se sačuva od zaborava način života sremskih svinjara. Kuva se „svinjarska tarana“, pevaju se pesme i pričaju priče o svinjarima, nadmeću se takmičari u demonstriranju veštine pucanja bičem, a udruženja žena prave „starinske kolače“ i izlažu svoje ručne radove.

Kolibe su građene od drveta, kolja i pruća, malterisane blatom i plevom. Bile su kružne osnove, pokrivene slamom ili trskom, a na krovnoj konstrukciji (o slemenu) na drvenoj kuki (kotlenjači) visio je kotao ili gvozdenjak za spremanje hrane. Koleba je imala samo jednu prostoriju sa otvorenim ognjištem i ona je svinjarima bila kuhinja, dnevna soba, spavaonica, ali i ostava za hranu za životinje (u hladnim zimskim mesecima kada hrane nije bilo dovoljno u šumi).
Čuvari stoke najčešće su se hranili „svinjarskom taranom“ (testeninom dinstanom na masti i luku dok ne omekša), kačamakom, paprikašem od pečurki, ribom (ribljom čorbom sa flekicama i ribljim paprikašem), specijalitetima od ulovljene divljači špikovane belim lukom i slaninom.
Manifestacija “Svinjarsko povečerje” se već tradicionalno održava krajem maja u Lovačkoj kući u Donjem Tovarniku. Cilj manifestacije je da se sačuva od zaborava način života sremskih svinjara. Kuva se „svinjarska tarana“, pevaju se pesme i pričaju priče o svinjarima, nadmeću se takmičari u demonstriranju veštine pucanja bičem, a udruženja žena prave „starinske kolače“ i izlažu svoje ručne radove.